Tingslysningsrapport

Når du skal ud og investere i en ny bolig, eller hvis du skal sælge din nuværende, så tager man ofte et kig på den såkaldte tilstandsrapport. En tilstandsrapport beskriver kort fortalt en bygnings faktiske tilstand, og det er ofte en rapport, som kommende boligejere gerne vil have fingre i, inden de skriver under på en købsaftale.

På den måde får man et hurtigt overblik over, i hvor god stand boligen egentlig er, og man undgår derved også grimme overraskelser, efter man har købt boligen. Hvis du endnu ikke har helt styr på, hvad en tilstandsrapport helt præcis indebærer, og derfor ønsker at blive klogere på lige præcis det, kan du læse meget mere i teksten herunder.

Det indeholder en tilstandsrapport

Som tidligere beskrevet er en tilstandsrapport et dokument, der altså beskriver en boligs tilstand, og som giver en potentiel køber eller ejer et godt overblik over, hvordan boligens tilstand reelt set er. Rapporten udarbejdes helt enkelt ud fra en visuel gennemgang af boligen og giver derved et overblik over, hvilke fejl og mangler der er ved boligen, som kan nedsætte dens værdi. Derudover har rapporten til formål at beskrive, i hvilket omfang boligens tilstand er mindre god end andre boligers tilstande – det vil sige boliger med tilsvarende alder. Derfor ønsker en køber ofte at se en tilstandsrapport, selvom tilstandsrapporten egentlig i bund og grund er helt frivillig. Det er altså en nem måde, hvorpå køberen hurtigt kan se, hvad vedkommende egentlig er i gang med at investere i, og på den måde undgår man en negativ overraskelse.

Hvornår har man brug for en tilstandsrapport?

Det er ikke kun køber, som kan finde fordele i at få udarbejdet en tilstandsrapport. Faktisk kan det også som sælger være en rigtig god idé at få udarbejdet en. Som sælger kan du nemlig ifølge loven komme til at stå til ansvar for eventuelle fejl og mangler ved boligen i op til 10 år, hvis køberen ikke har fået indsigt i en tilstandsrapport på boligen. Tilstandsrapporten er også et krav, hvis man ønsker en ejerskifteforsikring. Hvis man som sælger får udarbejdet en tilstandsrapport og også tilbyder ejerskifteforsikring, skal man ikke stå til ansvar for de fejl og mangler, der måtte være ved boligen. Derfor kan der være rigtig mange fordele ved at få udarbejdet en tilstandsrapport både for køber og sælger, og det er uden tvivl noget, som begge parter bør få indsigt i.