Har din bankrådgiver sagt nej til at realisere din boligdrøm, er dine muligheder dog ikke udtømt endnu. Der kan nemlig stadig være veje til ejerboligen, selvom banken i første omgang siger nej.

Prøv en anden bank

Bankerne har benytter de samme metoder til, at beregne kreditværdighed og hvor meget du kan låne til boligkøb. Men de kan fortolke resultaterne forskelligt, og være mere eller mindre positive overfor dine muligheder for fast indtjening i fremtiden. Hvis du er selvstændig vil du ofte opleve, at bankerne har svært ved at kreditgodkende, uagtet indtjeningen ser fin ud. Det kræver adskillige års historik før man som selvstændig kan opnå samme tillid fra banken som en lønmodtager.

Du skal naturligvis tage fat i mindst 2 andre banker for, at se hvilken kreditramme du tilbydes her. Du kan med fordel gå efter de lidt mindre banker såfremt du er selvstændig. Der findes banker med speciale i erhverv, og her kan du møde bedre forståelse for din erhvervs-situation.

Prøv en billigere bolig

Har du forespurgt på en konkret bolig og fået et nej med begrundelse i, at boligen er for dyr eller at der er usikkerhed om den let kan sælges i tilfælde af misligholdelse af lånet – ja, så kan du naturligvis overveje at finde en anden og billigere bolig. Ofte vil den høje pris hænge sammen med område og beliggenhed. Her ses ind i mellem, at man som køber har forelsket sig i et specielt område, fordi man evt. kender området i forvejen. Men hvis man bruger sin fantasi og logik, vil man nemt kunne finde andre områder der måske passer bedre både i forhold til konkrete behov og også pengepungen.

Familielån

Hvis dine forældre eller anden familie har formue, enten i friværdi eller kontant, kan man lave et familielån, der ved hjælp af gaveregler faktisk kan blive afdrags- og rentefrit. Man sørger blot for at udforme et gældsbrev, der bliver nedskrevet med det maksimale skattefri gavebeløb hvert år. Dermed kan man nedbringe den andel af en drømmeboligen der skal finansieres i banken. Det vil ofte også udgøre en form for positivt signal til banken, at der er familie der kan træde til.

Alternativ finansiering

Slår alt fejl, og du fortsat ikke kan opnå boliglån, kan det under visse betingelser give mening, at indhente tilbud på pantebrevslån. Det er et lån hvor kreditkravene og kravene til boligens omsættelighed er lavere, men det kompenseres ved en højere rente. Derfor vil det ofte blive alt for dyrt for boliger over 2mill kr. Lånet er velegnet på boliger i udkantsdanmark, hvor realkredit ikke tør finansiere. Her vil man ofte finde et pantebrevsselskab der tør tage risikoen, og udstede et lån med sikkerhed i boligen – helt op til 90% af boligens værdi. Pantebrevslån fås fra 5% – 9% i rente.